Vreugde verspreiden in Gambia

Vreugde verspreiden in Gambia

Om het merk een kickstart te geven, zijn we een sociale missie gestart naar ‘de lachende kust van Afrika’, ook wel bekend als Gambia. We hebben 166 geschenkdozen ingezameld en lokaal geïnvesteerd in meerdere goede doelen. Het was een ongelooflijke ervaring en maakte ons nog vastberadener om met ons merk duurzame ontwikkeling te creëren. Samen kunnen we zeker een echte impact hebben.

Waarom we het deden

Veel merken doneren een bepaald percentage van hun omzet aan een specifiek groot goed doel en dat is prachtig. Bij Bigger Picture Clothing geloven wij echter niet dat dit de manier is. Niet 100% van het geld komt terecht waar het eigenlijk hoort en u als klant zult nooit de directe impact van uw aankoop kunnen zien. Wij streven ernaar zo transparant mogelijk te zijn en u daadwerkelijk te laten zien wie op welke manier wordt ondersteund door uw aankoop. Om het merk een kickstart te geven en dit concept aan jullie te laten zien, zijn wij een project gestart genaamd ‘Spreading joy in the Gambia‘. Dit project heeft ons het leven doen heroverwegen. Alleen al door te zien welke impact een paar sokken kunnen hebben vanuit het perspectief van de eerste persoon, zijn we zo vastbesloten om dit merk te laten werken. Samen met jou kunnen we de nieuwe wereld vestigen door vreugde te verspreiden en anderen te inspireren!

Bigger Picture Clothing doneert aan Gambia

Wat we gedaan hebben

We zijn begonnen met het verzamelen van 3 dingen die nodig waren voor dit project. Eerst hebben we lege schoenendozen ingezameld, waar we geschenkdozen van hebben gemaakt. Ten tweede hebben we schoolspullen, kleding, speelgoed, sportaccessoires, verzorgingsproducten etc. ingezameld om alle dozen te vullen. Uiteindelijk zijn we een crowdfunding gestart om de transportkosten te betalen en te kunnen investeren in lokale goede doelen. Vervolgens zijn we partnerschappen aangegaan met twee organisaties die ons konden helpen met ons project. ‘Gambia For You’ hielp ons met het transport van alle gevulde schoenendozen. Daarnaast heeft ‘Kans voor Gambia’ ons contact gelegd met de Fankanta school in Gambia. Uiteindelijk hebben we ruim 165 schoenendozen en heel veel andere benodigdheden ingezameld. Eind februari 2021 reisde onze toenmalige CEO Freek af naar de lachende kust van Afrika, om er zeker van te zijn dat ze terechtkomen waar ze horen. Bovendien zijn we erin geslaagd om op kleine schaal te investeren in enkele lokale goede doelen. Omdat we maar relatief weinig geld hadden, konden we niet veel doen, maar we hebben het volgende gedaan:

  • In samenwerking met Kans voor Gambia hebben we de directeur van de school wat geld overhandigd om de salarissen van de leraren te betalen, aangezien zij hun leraren niet het hele jaar konden betalen. Onze CEO woonde twee weken bij een lokale Gambiaanse familie en bracht veel tijd door met Omar Barrow, die hem ook het land liet zien.
  • Omdat Omar onlangs door Covid zijn baan is kwijtgeraakt, hebben we geprobeerd een klein gidsenbedrijfje voor hem op te zetten, zodat hij toeristen kan begeleiden wanneer ze weer welkom zijn in Gambia. Dus mocht u ooit Gambia bezoeken, neem dan gerust contact met ons op, dan brengen wij u in contact met Omar, de beste gids in Gambia!
  • Nadat ik twee weken bij de familie van Ishaka, Omar en Fatou had gewoond, voelde ik me echt onderdeel van de familie en heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Ik heb besloten al ons resterende geld (12.000 Dalasi) aan de familie te geven, zodat zij de komende drie jaar onderwijs voor Sambu, Musa, Fams en Fatou Jr. kunnen betalen. Van elk kind op school kregen we een tekening.
  • We hebben ze afgeleverd bij Kans voor Gambia, die er nu ansichtkaarten van maakt, die vervolgens worden verkocht. Al het geld dat met de ansichtkaarten wordt opgehaald, wordt rechtstreeks geïnvesteerd in de Fankanta-school in Gambia.

Hoe wij het deden

We hebben een folder over dit initiatief gemaakt en zijn deze op sociale media gaan verspreiden onder onze vrienden en familie. De hoeveelheid respons was overweldigend. Bovendien doneerden veel schoenenretailers hun lege schoenendozen en doneerden enkele bedrijven € 100,- voor de transportkosten. Na wekenlang van deur tot deur te zijn gegaan, hebben we €1.000 ingezameld voor dit project en woorden kunnen niet beschrijven hoe het voelde om zoveel mensen te hebben die ons project steunden. We hebben al onze supporters meerdere updates gegeven over de voortgang van onze zaak. Ze konden allemaal volgen wat we precies deden, hoe we dat deden en konden zelfs beelden zien van de impact. Op deze manier hebben we zowel in Gambia als in Nederland positiviteit en vreugde kunnen verspreiden. Wij streven er altijd naar om u te laten zien wat uw impact is en hoe deze een positieve impact heeft. Zo serieus nemen wij het concept van ‘transparantie’.

Duurzame ontwikkeling

Omdat ik dit project destijds als 22-jarige deeltijdstudent uitvoerde en we nog geen enkele euro verdienden, was het erg moeilijk om op grote schaal impact te hebben. We hebben ongeveer €1.000 ingezameld en ik heb er persoonlijk nog eens €1.000 aan toegevoegd.

Met dit geld hebben we het volgende kunnen doen:

  • Betaal voor lerarensalarissen en kleine investeringskosten voor de school, om stoelen te kopen, enz.
  • Zet een klein gidsbedrijf op voor onze vriend Omar, dus als je een gids nodig hebt in Gambia, neem dan gerust contact met ons op!
  • Geef 12.000 Dalasi aan de familie van Ishaka, Omar & Fatou, zodat zij Sambu, Musa, Fams & Fatou Jr. naar school kunnen sturen.
  • Verzamel tekeningen van de school die nu in Nederland als ansichtkaarten worden verkocht. Al het geld dat met de ansichtkaarten wordt opgehaald, wordt direct terug geïnvesteerd in de Fankanta-school in Gambia.
  • Geef elk kind op school een cadeaudoos met schoolspullen, kleding etc., zodat ze plezier kunnen beleven en over schoolspullen van hoge kwaliteit kunnen beschikken.

Een jaar later... kwamen we terug, met hulp!

We kwamen in contact met de Nederlandse Youtuber Frank van der Slot (ook bekend als Slotta). We hebben ongeveer €15.000 opgehaald en geïnvesteerd in zowel lokale sportgemeenschappen (10%) als onderwijs (90%). Al onze activiteiten zijn gedocumenteerd en gepubliceerd in een documentaire op zijn YouTube-kanaal. Met ruim 250.000 abonnees hebben we veel mensen kunnen bereiken en onze positieve beweging kunnen delen.